Diş Çarpıklığı Tedavisi (Ortodonti)
Ortodonti: Anormal şekilde (çapraşık) sıralanmış dişlerin düzgün bir şekilde sıralanmasını ifade eder.
Çocuklarda çene ve yüz iskeletini ilgilendiren anomallerin hepsini olmasa bile büyük bir bölümünü hasta işbirliği ile beraber ortodontik tedavi ile düzeltebilmek mümkündür.
Büyüklerde de ortodontik tedavi ile dişler düzeltilebilir;
Sadece dişleri ilgilendiren bir çapraşıklık varsa bu her yaşta düzeltilebilir; ancak alt ve üst çene kemiklerini ilgilendiren bir anomali varsa cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
Ortodontik Tedavinin Gerekli olabileceği durumlar;
·Çocuklarda süt dişleri arasındaki aralıkların olmaması
·Çapraşıklık
·Alt çenenin çok önde ya da çok önde olması
·Süt dişlerinde aşırı çürüklerin olması
·Ağız solunumu yapanlar özellikle gece uykularında ağzı açık uyuyanlar
·Erken yaşlarda meydana gelen diş kayıpları
·Alt çene sağ ya da sola kayması
Ortodontik Tedavinin Amaçları;
Çocuklar da çapraşıklığı önlemek, çürüyen süt dişlerine dolgu yapmak ve alttan gelen daimi dişlere kılavuzluk yapması için onları sürme zamanına kadar korumak, kaybedildiği durumlarda yerlerini korumak.
Ortodontik Tedavinin Faydaları;
·İyi bir çiğneme konuşma ve solunum kolaylığı sağlamak
·İyi bir diş çene ve yüz estetiği sağlamak
·Bireyin sosyal yapı içersinde kişiliğini güçlendirerek kendine güvenini ve moralini yükseltmek.
Çocuklarda Ortodontik Muayene Ne Zaman Başlar?
En uygun dönem çocuğun 5-6 yaşlarında olduğunda ki dönemdir. Bundan amaç varsa kötü alışkanlıkları tespit edilip bunların giderilmesi yine büyümeyi olumsuz etkileyecek faktörlerin ortadan kaldırılması(Ağız solunumu, Parmak emme, Adanoid).
Ortodontik Tedavide Başarı;
Başarının %75 i hastanın,%25i hekimindir. Çünki ortodontik tedavi için, teşhis tedavi planı ve tedavi aracı ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, hastanın işbirliği yetersiz olduğunda tedavi sonucu başarısız olmaktadır.
Solunum;
Çocuklar otururken, yatarken ve ayakta mutlaka nefes almalıdır.
Ağız Solunumun Kötü Sonuçları;
Üst çenede gelişim yetersizliği buna bağlı olarak üst çene darlığı ve neticesinde ağızdan solunuma itilmesi neticesinde burundan nefes alma zorlaşır. Sonucunda gelişebilecek uyku bozuklukları arasında apne(solunum bir an durması), horlama ve hatta boy ve kilo artışında azalma olabilir bu azalmanın sebebi büyüme ve gelişme hormonlarının gece daha fazla salgılanması.
Uyku kaybı nedeniyle Çocuğun okul başarısı azalabilir, sıkıntılı bir görünüm ve kronik yorgunluk özelliği olan gözaltı torbaları oluşabilir. Ağız solunumu yapan çocuklar öne doğru ve başlarını uzatmış şekilde dururlar.
Ortodontik Tedavide Diş Fırçalamada Dikkat Edilecek Hususlar;
·Her öğünden sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır.
·Yemek öğünleri arasında; mümkün olduğu kadar birşeyler yenilmemeli,özellikle şekerli gıdalardan uzak durulmalı,gerek duyulması halinde tekrar dişler tekrar fırçalanmalı.
·Dişler belirli bir sıra ve düzenleen az 3-5 dk fırçalanmalıdır. Önce dişlerin dışa bakan yüzleri, sonra içe bakan yüzleri ve çiğneyici kısımları dikkatlice fırçalanmalıdır.